Om tandgnissling och tandpressning generellt
Vilka problem medför tandgnissling? Kan en bettskena vara lösningen?
Svar:
När man gnisslar tänder skadas emaljen och tänderna slipas successivt ner. En bettskena blir som ett skyddande skikt mellan tänderna.
Vad är tandpressning och vilka problem medför det?
Svar:
Tandpressning är när tänderna pressas mot varandra, vilket ofta sker nattetid. Tänderna slits onormalt mycket och det kan leda till trötta och spända käkar, stelhet och huvudvärk. Problem med tandpressning och tandgnissling förekommer ofta tillsammans.
Det är alltid värt att läsa på så mycket som möjligt för att sätta sina problem i ett sammanhang och göra en bra bedömning av vad som är den bästa lösningen för just dina behov. Genom Google är det lätt att hitta tidningsartiklar och annat. Se exempelvis här.
Om bettskenor och tandskenor i allmänhet
Vad ska en bettskena åstadkomma?
Svar:
En bettskena ska skapa ett skyddande lager mellan tandraderna, den ska ha en jämn yta som undre tandraden kan glida emot och den ska separera käkarna tillräckligt för att skapa en avspänning i käkmuskulaturen vid tandgnissling.
Passar alla bettskenor alla typer av problem?
Svar:
En bra bettskena ska kunna hantera alla vanliga problem med tandgnissling och tandpressning. Men en skena som utformas för att garanterat klara alla typer av problem kommer att bli obekväm, exempelvis genom att vara alltför hård eller kraftig i konstruktionen.
Hur länge kan man använda en tandskena?
Svar:
Det finns ingen självklar gräns för hur länge man kan använda en bettskena. Den slits olika beroende på användaren och den kan tappa i fräschör om den inte rengörs ordentligt. Ofta är det mer en fråga om att det känns bra att ibland byta ut något man har i munnen varje natt, precis som man ibland byter en tandborste som fortfarande fungerar bra.
Vad menas med hård respektive mjuk bettskena?
Svar:
Hård och mjuk är inte alldeles strikta kategorier när det gäller bettskenor, utan det finns som en flytande skala där vissa betecknas som semirigida eller liknande. De som är självklart hårda är exempelvis de akrylatskenor som många tandläkare brukar tillverka. Dessa fäster mot tandraden genom att knäppas fast och kräver användning utan några längre uppehåll för att inte tänderna ska hinna flytta på sig och göra passformen dålig. Med en riktigt mjuk skena finns risken att tänderna sjunker in i materialet när tänderna pressas samman, och därmed begränsas möjligheten för tandraden att glida mot materialet. Det kan då bli något av en låsning i käkarna som inte möjliggör önskvärd avspänning.
Nitebite är avvägd för att fästa mot tandraden på ett mjukt och bekvämt sätt, men samtidigt vara tillräckligt hård för att tillåta tandraden att glida mot materialet.
I vilka fall är det viktigt att konsultera en tandläkare kring användning av bettskena?
Svar:
Vi rekommenderar att man diskuterar sina problem med en tandläkare och det är extra viktigt om du lider av svår tandgnissling, tandköttssjukdom, andingsproblem eller andra sömnrelaterade hälsoproblem, smärta och klickande ljud i käken eller om du har lösa lagningar, kronor eller fasader.
Om Nitebites bettskena
Min tandläkarskena sitter dåligt efter att jag inte använt den under en tid. Riskerar jag samma typ av problem med Nitebite?
Svar:
Nej. Nitebite kommer i regel att sitta bekvämt även om bettet förändras något. Och för den händelse man vill anpassa passformen går det att upprepa inpassningsproceduren.
Vad skiljer Nitebite från de bettskenor som tillverkas av tandläkare/tandtekniker?
Svar:
Tandläkare och tandtekniker gör bettskenor av många olika typer, men ofta är dessa skenor styvare och hårdare än Nitebite.
En avgörande skillnad är inpassningen. Tandläkaren gör normalt sett en avgjutning av tandraden, på vilken bettskenan sedan konstrueras. Vid återbesök hos tandläkaren slipas bettskenan sedan till så att den kan ”knäppas på” tandraden. Den omständliga proceduren påverkar förstås bettskenans pris. (En del av processen beskrivs här)
Nitebite passas in direkt mot tandraden och behöver ingen efterjustering av tandläkare.
Problem med tandgnissling kan arta sig på olika sätt och behöver olika egenskaper hos en bettskena. Det finns en del ytterligare information på till exempel http://sv.wikipedia.org/wiki/Bettskena.
Vad skiljer Nitebite från de andra bettskenor som säljs på nätet?
Svar: Svaret varierar förstås beroende på vilken man jämför med, men unikt är den klack i bakkanten av skenan som gör att Nitebite är förhållandevis nätt och bekväm, utan att den blir för tunn. (En för tunn skena riskerar att inte separera käkarna tillräckligt och då heller inte skapa avspänning i käkmuskulaturen.)
En annan skillnad är att Nitebite så här långt tycks vara den enda skenan som adresserar frågan om design och har en förvaringsburk som förutom att den är hygienisk och lätt att rengöra, dessutom är snygg att ha i badrumsskåpet.
Vilka typer av problem är Nitebite framtagen för?
Svar:
Nitebite är gjord för att hantera såväl tandgnissling som tandpressning. Utgångspunkten är att ha en bekväm bettskena som ändå fyller de allra flestas behov.
Var tillverkas Nitebite?
Svar:
Nitebite är utvecklad och tillverkas i Sverige.
Vad är det för material i Nitebite?
Svar:
EVA-plast, vilket är en relativt mjuk termoplast som är ett bra alternativ ur allergisynpunkt.
Bisfenol A, eller BPA, används ibland som hårdgörare i tandproteser. Hur är det med Nitebite?
Svar:
Nitebite är BPA-fri och innehåller heller inga ftalater.
Vem kan använda Nitebite?
Svar:
Nitebite är utvecklad för alla vuxna tandgnisslare. Skenan passar både män och kvinnor.
Fungerar Nitebite även för barn?
Svar:
Nitebite är utvecklad för vuxna användare och rekommenderas inte för barn.
Är det möjligt att köpa Nitebite i enpack?
Svar:
Vi har hittills valt att bara sälja vår bettskena i paket om två för att kunden ska känna sig trygg med att få passformen helt perfekt. Så det är i paket om två som skenorna för närvarande paketeras i fabriken. Vi är dock öppna för synpunkter och utesluter inte ett sådant alternativ i framtiden.
Är Nitebite CE-märkt?
Svar:
Ja, vilket är ett krav för medicintekniska produkter som ska säljas inom EES.
Finns det personer som inte bör använda Nitebite?
Svar:
Ja, om du har käkledsproblemet TMJ ska den inte användas, ej heller om du har lösa tänder. Det kan också vara olämpligt att använda den tillsammans med tandprotes eller tandställning, men detta kan diskuteras med en tandläkare. Nitebite är heller inte framtagen för barn, utan är avsedd för personer över 18 år.
Finns det olämpliga sätt att använda Nitebite?
Svar:
Nitebite ska användas till det den är gjord för. Man ska till exempel inte använda den som tandskydd vid idrottsutövning.
Inpassning av Nitebite
Hur passar man in Nitebite till det egna bettet?
Svar:
Nitebite värms upp i hett vatten och passas sedan in mot tandraden med hjälp av en medföljande instruktion. Man kan också titta på den instruktionsfilm som finns tillgänglig på YouTube.
Varför har Nitebites bettskena en rund del längst fram?
Svar:
Detta är ett handtag som används vid inpassningen då skenan doppas i hett vatten. Efter inpassningen klipps handtaget bort.
Jag önskar göra om inpassningen av skenan, men råkade klippa bort handtaget. Hur gör jag?
Svar:
Det går utmärkt att släppa ner skenan i vattnet och sedan använda en gaffel för att ta upp den.
Hur lång tid tar det att individanpassa Nitebite?
Svar:
Det tar inte mer än några minuter. Men första gången kan det vara värt att lägga ett par extra minuter på att läsa instruktionen och öva handgreppen med en sval skena för att få ett så bra resultat som möjligt från början.
Finns det risk att bränna sig vid inpassningen?
Svar:
Om man följer instruktionen så ska det inte vara något problem. Skenan blir varm, men inte brännhet.
Vilka är de vanligaste problemen vid inpassningen?
Svar:
Att man slarvar med tiden i det heta vattnet, så att skenan blir för mjuk och svår att passa in, eller för hård och inte går att forma ordentligt.
Hantering och rengöring
Hur håller man Nitebite ren?
Svar:
Det går bra att rengöra Nitebite med tandborste och vatten. Om man vill kan man också använda tandkräm ibland, eller de rengöringstabletter som finns för ändamålet. Vissa tandläkarskenor tar skada av tandkräm, men det problemet finns inte med Nitebite.
Hur förvaras Nitebite när den inte används?
Svar:
Nitebite placeras efter rengöring i sin aluminiumburk. Den behöver inte ligga i vatten, men tar heller inte skada av det. Vill man går det också bra att lägga den i vatten med lite tillsatt munskölj, exempelvis Vademecum. Ska man inte använda skenan på ett tag är det mest hygieniskt att låta skenan torka innan man försluter burken.
Övrigt
Är det möjligt att bli återförsäljare av Nitebite?
Svar:
Kontakta oss via kontaktformuläret så berättar vi mer om hur vi arbetar.