Att gnissla tänder

Bettskena/gnissla tänder – att tänka på vid köp av bettskena?

Med en effektiv bettskena skyddas tänderna mot nedslitning vid tandgnissling under sömnen. Att gnissla tänder i sömnen (bruxism på fackspråk) är mycket vanligt och kan ofta – men inte alltid – kopplas till stress. Med en ändamålsenlig bettskena avlastas också käkmuskulaturen och du slipper spända käkar och den huvudvärk som ofta blir resultatet av tandpressningen.

För att vara effektiv ska en bettskena vara anpassad till övre tandraden och ha en yta som undre tandraden kan glida emot. Den behöver också vara tillräckligt bekväm för att kännas naturlig i munnen. För en bettskena som inte används gör ingen nytta.

En bettskena som är bra för en person behöver inte vara bra för en annan och det är till stor del en fråga om tycke och smak. Läs på och prova förslagsvis en hemmainpassad bettskena innan du lägger tid och pengar på att låta tandläkaren ta fram en skena för flera tusen kronor. Om du har väldigt kraftiga besvär rekommenderar vi dock alltid att man pratar med sin tandläkare inför sitt val av bettskena.

När du börjar använda en bettskena är det viktigt att lyssna på kroppen. Om problemen inte avhjälps, eller om bettet börjar förändras, bör man avbryta användningen och diskutera saken med sin tandläkare.  

Garanterad kvalitet

Nitebites bettskena är en produkt som är noggrant utvecklad för att vara effektiv, bekväm och lätt att anpassa till tandraden.

Våra bettskenor är utvecklade och producerade i Sverige. De är tillverkade av etenvinylacetat (EVA) för att minimera risken för allergier. Naturligtvis är de också CE-märkta.

Eftersom en bettskena ska finnas tillgänglig på nattygsbordet fäster vi stor vikt vid att förvaringsburken är diskret men snygg. Burken har också utformats för att vara hygienisk och enkel att rengöra.